EDS open club

Open clubs nodig voor toekomst sport en dorpen

Sportaccommodaties verouderen en verenigingen hebben soms moeite met hun voortbestaan. Tegelijkertijd sporten er meer mensen individueel en zoeken andersoortige clubjes soms naar ruimte. Het nieuwe concept van open sportverenigingen lost het één met het ander op.

Ruimte voor anderen

Open sportclubs faciliteren namelijk niet alleen hun eigen sporters, maar bieden ook ruimte aan anderen. Dat kunnen andere sporters zijn, maar ook bijvoorbeeld een kookclub of jeu de boule-gezelschap. Door meer mensen toe te laten op een accommodatie, komt er meer draagvlak en budget om het in stand te houden.

Schouders eronder

De provincie heeft een subsidieregeling die clubs en sportparken ondersteunt in de ontwikkeling naar open club of vitaal sportpark en ook kan bijdragen aan fysieke aanpassing van gebouwen en terreinen voor dit doel. Sportclubs en gemeenten zijn blij met deze impuls en zetten er de schouders onder.

Open club

Zo ook Sportclub Ellecom De Steeg, kortweg EDS. Het is een voetbalclub, maar de wens om een goed kunstgrasveld te hebben, leidde naar een bredere kijk op de toekomst en zo werd een open club geboren.

Eén geheel

Bestuurslid Roel Roelfzema is belast met het ontwikkelen van de open club. ‘De gemeente Rheden vroeg ons om een plan voor de 2 velden en zo ontstond een plan met 1 kunstgrasveld en andersoortige sportfaciliteiten voor beide dorpen. Tegelijkertijd was de gemeente bezig met een cultuurhistorische visie op landgoed Avegoor, waar we gehuisvest zijn. Wij kwamen als 13 gebruikers van dit landgoed bijeen, en besloten het meer tot een geheel te maken. Het landgoed heeft bijvoorbeeld een hotel met tennisbaan die weinig gebruikt wordt, een voormalige sporthal die leegstaat, een squashhal vlakbij en dus ons 1,5 voetbalveld in slechte staat.’

Meer dan alleen voetbal

‘We gaan als EDS meer dan alleen voetbal aanbieden en gooien de boel open, letterlijk ook! Bosschages en hekken zijn weggehaald en we kijken of er ook nieuwe gebruikers te interesseren zijn voor deze plek. Zo zijn er hardloopclubjes die het missen om met elkaar een drankje te drinken na afloop en mountainbikers die graag ergens hun fiets afspuiten. Ook zijn er ouderen die graag koken en jeu de boulen. Hen verwelkomen we graag.’

Unieke locatie

Fletcher Landgoed Hotel Avegoor ziet de open sportclub helemaal zitten. Billy Huisman, manager: ‘Op deze unieke locatie kunnen wij samen iets heel moois creëren, wat goed zal zijn voor de lokale binding en profilering op provinciaal, nationaal en internationaal niveau. Wij merken dat sporten, gezondheid en bewegen steeds belangrijker wordt, zowel voor toeristen als zakelijke klanten.’

Totaallidmaatschap

Het verwelkomen van nieuwelingen gaat niet van de een op de andere dag, zegt Roel. ‘We hebben een echte voetbalkantine waar andere mensen zich niet thuis voelen, die moeten we opknappen. Ook willen we een ommetje over het landgoed aanleggen en misschien een beachvolleybalveld creëren. Een idee is om een totaallidmaatschap aan te bieden, waarbij mensen verschillende sporten kunnen uitoefenen.’

Toekomstbestendige sportclubs

De provincie moedigt dit van harte aan. Projectleider Martine Wilmering: ‘We willen graag toekomstbestendige sportclubs. Een actief verenigingsleven draagt ook bij aan een prettig woonklimaat. Tot nu toe was de subsidie vooral voor de procesbegeleiding om tot een open club te komen. We zijn aan het kijken of de regeling vanaf november ook meer kan worden ingezet voor fysieke aanpassingen.’

Geef een reactie